Tietoa Haikusaunasta

 

Haikusauna sijaitsee Muuramessa Kivitaskun tilalla 14 km Jyväskylästä etelään.
Se tarjoaa saunojilleen ikimuistoisen ja eksoottisen saunomiskokemuksen luonnon helmassa.-Saunomaan isommallakin porukalla, lauteille mahtuu yli 20 henkilöä

-Mahdollisuus rentoutua 8-henkilön kylpytynnyrissä

-Lämmittimillä varustettu katettu terassi, istumatilaa noin 20 hengelle

-Uintimadollisuus kalajärvessä

 

 Juhlaa tai kokousta varten voitte myös varata lisäpalveluna Villa Kivitaskun, joka sijaitsee noin 100 metrin päässä saunalta.

Villa Kivitasku on hirsitalo, joka tarjoaa puitteet jopa 50 hengen tilaisuuksiin.

 

 

HISTORIA

Ajatus saunan rakentamisesta sai alkunsa Hannu Nousiaisen ja rakentaja Tapani Hietalahden useista keskusteluista vuosien varrella. Niissä etsittiin suomalaisuuden alkukuvia ja ominaislaatuja. Saunan merkitys suomalaisuutta identifioivana piirteenä asemoitui em. keskusteluissa vähitellen keskiöön. Siis tuumista tekoihin – sauna oli pakko rakentaa ja asia konkretisoida.

Rakennustyöt kestivät rakennuksen luonteenkin vuoksi useamman vuoden. Haikusauna valmistui 2010. Se on rakennettu suoraan kallion päälle lähimetsien jykevistä haapahirsistä. Hirret on yksitellen veistetty ja sovitettu paikoilleen.

Haikusauna on oikeastaan savusaunan ja kertalämmitteisen saunan risteytys. Haikusaunan kiukaan päällä on rosterista tehty huuva, joka ohjaa valtaosan savukaasuista hormin kautta ulkoilmaan. Savu kuitenkin valtaa saunatilan lämmityksen aikana – mikä luo tilaan perinteisen savusaunan tuoksun.

KIUAS JA LÄMMITYS

Kiuas muistuttaa enemmänkin keraamista uunia. Se on muurattu erilaisista tiilikerroksista (rakenne sisältä ulospäin: tulitiili – sulfidisilikaatti eristystiili – tulitiili – moduulitiili – katukivi) ja kätkee sisäänsä yli 700 kiloa pyöreähköjä keraamisia kiviä. Kivet on ladottu kivitilaan yksitellen siten, että tulen loimu kiemurtelee ympäri kivimassaa, etsien tietään kohti hormia, luovuttaen mahdollisimman suuren osan lämmöstään kiuaskiville.

Haikusaunan lämmitys kestää viitisen tuntia. Lämmityksessä käytetään pitkiä leppähalkoja. Yhteen lämmityskertaan puita kuluu noin puoli mottia. Liekkien loimuttua nelisen tuntia, ylimpienkin kerrosten kivet alkavat muuttua punahehkuisiksi. Tämän jälkeen tuhkat ja hiilet poistetaan, ja kiukaalle heitetään häkälöylyt, jotka irrottavat viimeisetkin tuhkat eivätkä ne pääse kulkeutumaan hengitysilmaan. Tämän jälkeen saunan annetaan siintyä vielä reilu puolisen tuntia, jonka aikana lämpö tasaantuu ja viimeisetkin häkä- ja savukaasut kaikkoavat tilasta.

LÄMMINTÄ PUHETTA

Tarkoituksenamme oli rakentaa kenties Muuramen paras sauna – mutta siitä tulikin maailman paras. Toivotamme mieltäylentävää saunomiskokemusta ja rentouttavaa kehon ja mielen puhdistumista haikusaunamme lempeissä löylyissä.

Terveisin, Kivitaskun väki

Rakennustöissä mukana olleet: Hannu, Sampo ja Juho Nousiainen, Tom Polamo, Seppo Hirvonen, Heikki Peltokangas, Arto Ahonen, Matti Mölkänen

KOKEMUKSIA

  •  Lue Ville Availan (Kiuluklubi) palaute tästä! ”Nautimme saunan lämmöstä seitsemän ja puolen tunnin ajan. Ilmaa riitti, löylyt olivat mitä mainioimmat ja kiuas ei kyykännyt, ei sitten millään. Puolen yön jälkeen aivan hurmoksessa olevan klubimme joutui vetäytymään yöpuulle, mutta sauna olisi vielä jaksanut. Samassa saunassa yhdistyksemme ei sauno yleensä toista kertaa, mutta nyt joudumme poikkeamaan tästä säännöstä. Suosittelen erittäin lämpimästi.”