Taidetekstiilit / Tontut

Villa Kivitaskun taidetekstiilit on suunnitellut ja tehnyt artesaani Mella Nousiainen( lto, FM, artesaani)
Ideat tekstiileihin on saatu ympäröivästä Keski-Suomen vaihtelevasta ja monimuotoisesta luonnosta. Materiaalina käytetty Kivitaskun lampaiden villaa ja tekniikkana neulahuovutus ja vesihuovutus. Kivitaskun tuliaispuodista löydät myös pieniä huopatauluja, kaitaliinoja, huopatonttuja, enkeleitä ym.

Korppitaulujen taustaa – valoa kohti

Kuolema, suru, pelko

Kuolema on ollut lähelläni jo pienenä. Menetin isäni ollessani 3,5 vuotias. Kun kuolemaa ei voi oikeastaan käsitellä ainoa mitä voin tehdä on tehdä jotain muuta. En tiedä halusinko tehdä korppiaiheisia tauluja, se oli vaan tehtävä. Kuolemanpelko oli juurtunut minuun jo varhain ja se on tehnyt minusta joskus yksinäisen. Äitini kuoli v. 2015. Siitä lähtien kuolema on ollut läsnäoleva teema tauluissani. Korppitaulut ovat syntyneet surutyöstä, lopun, tyhjyyden ja kuolemisen tuskan pelosta. Jossain kaukana häämöttää ehkä kuolemanpelon voittaminen.

Moni taiteilija on käsittellyt kuolemanpelkoaan taiteellisen työnsä kautta, niin minäkin. Se on tarinankerrontaa. Korppitaulut syntyivät nopeassa tahdissa v. 2017. Mistä korpit tulivat tauluihini, en tiedä. Ne oli vain pakko tehdä, ei ollut vaihtoehtoja. Jo lapsena korpit saduissa herättivät kiinnostukseni. Lähimetsässä asustaa myös korppeja ja puhuttelen niitä mielelläni. Ilma elementtinä kiehtoo minua erityisesti ja sen mukana linnut.

Ihmiset haluavat vastauksia siten kun ovat tottuneet niitä saamaan, minäkin villaa työstämällä ja neulalla kuvioita tehden. Taidetta tehdessäni koen olevani parempi ihminen. Unohdan silloin itseni ja suruni.

Tärkeintä en ole minä, vaan toteutus. Kun olen syventynyt työhön painin ratkaistavissa olevien ongelmien kanssa. Työ vapauttaa minut arjen realiteeteista. En pystyisi tekemään sellaisia kuvia kuin teen ellen tuntisi elämän synkkää puolta. Selviytyäkseni minun on turvauduttava uteliaisuuteeni ja elinvoimaani enkä halua kadottaa valoa.

Mella