Taidetekstiilit

Villa Kivitaskun taidetekstiilit ja seinävaatteet on suunnitellut ja tehnyt artesaani Mella Nousiainen( lto, FM, artesaani). Ideat huovutettuihin tekstiileihin on saatu ympäröivästä Keski-Suomen vaihtelevasta ja monimuotoisesta luonnosta. Materiaalina käytetty Kivitaskun lampaiden villaa ja tekniikkana neulahuovutus ja vesihuovutus. Kivitaskun tuliaispuodista löydät myös pieniä huopatauluja, kaitaliinoja, huopatonttuja, huopakransseja, saunahattuja ym.

                                    Villa Kivitaskun seinäväätteet ja  taidetekstiilit on suunnitellut ja tehnyt artesaani Mella Nousiainen

Suomalainen luonto ja mytologia inspiraation lähteinä 

Huovutan ilmeikkäitä pikkuhaltijoita, tonttuja, jotka suojelevat ihmisten koteja. Hyvät haltijat edustavat minulle suomalaista luontoa ja mytologiaa; ne ovat läsnä myös taidetekstiileissäni.

Kalevala-eepoksesta olen saanut inspiraation taidetekstiileihini. Kalevalan voimanaiset näyttelyssäni ( 3-28.2 2024 oli esillä monta voimakasta naishahmoa: ”Vellamon maailmassa”, ”Ilmatarten ilottelu” ja ”Tulen tanssi” ym . Kalevalan rikas kieli on innoittanut tekemiseen jo nuoresta saakka. Kalevalaisen kielen lisäksi minua puhutteli näyttelyä tehdessäni naishahmojen voimannäytteet ja sinnikkyys taistella uskomansa asian puolesta.

Lapsena liikuin paljon luonnossa, kiipeilin puissa, hiihdin ja rakensin Auli ystävän kanssa majoja. Nykyään samoilen kotimetsissä ja mahdollisuuksien mukaan Lapin tuntureilla, hengittelen puhdasta ilmaa ja rentoudun. Kuvaan myös mielelläni luonnosta löytyviä ihmeitä. 

Jotkut puut merkitsevät minulle enemmän kuin toiset. Kuusi on minulle isällinen puu. Koen vahvasti olevani turvassa, kun pääsen kuusen suojaan. Myös metsän olennot, haltijat ja menninkäiset, ”asuvat” kuusen suojassa. Tarinoin mielelläni lapsille suomalaisen mytologian haltiahahmoista Villa Kivitaskun viereisessä taikametsässä.

Tarinoillani ja taiteellani haluan välittää viestiä, että luontoa ja luomakunnan pienimpiäkin tulee kunnioittaa. Yhdessä luomme kokonaisuuden, jonka osat ovat ikiaikaisessa vuorovaikutuksessa toinen toisiinsa. Olemme kaikki yhtä arvokkaita. Tällaista vanhan metsän haltiat puhuvat töissäni.

Ekologisuus 

Taidetekstiileissäni ja seinävaatteissani käytän lampaitteni luontoystävällistä materiaalia. Lampuri Marko keritsee Lotan, Killen, Pillin, Pullan ja Kreivittären kaksi kertaa vuodessa ja värjään niiden villan käsin. Saan suurta iloa käsitellessäni pehmeää luonnonmateriaalia, joka värjäytyy kattilassani yllätyksellisen rikkaiksi värisävyiksi. Olen esteetikko – värit tuovat minulle paljon iloa!

Lisäksi käytämme kotimaisten villanvalmistajien ( Felt Faction ja Koskenpään huopatehdas)tuotteita sekä kirpputorien luonnonmukaisia kierrätysmateriaaleja. Seinätekstiilit, haltia-, koti-, talli- ja Haikusaunatontut  ovat syntyneet Suomen luonnon, Kalevalan ja kansanperinteen tarinoiden innoittamina.  Ne ovat uniikkeja muodoltaan ja väreiltään. Joidenkin tonttujen asusteet on tehty  vanhoista, pestyistä ja värjätyistä jokamiehenlakanakankaista sekä käytetyistä pellavaliinoista ja pyyhkeistä. Tuotteet ovat koinsuojattuja, ne ovat kestäviä ja laadukkaista luonnonmateriaaleista yksilöllisesti käsityönä tehtyjä. Siten tonttujen luonnonmateriaalit mahdollistavat ekologisen kierrätyksen niiden elinkaaren loppupäässä. 

Villatekstiilien hoitaminen  ja huolto

Ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavat tekijät otetaan huomioon ostoksia tehtäessä yhä useammin ja niitä pidetään tärkeinä kriteereinä. Kestävää kuluttamista ajatellen villa on erinomainen valinta. Hyviä, vastuullisia valintoja ei ole aina helppo tehdä, mutta myös seinätekstiilien suhteen villa on hyvä valinta. Villalla on paljon hyviä ominaisuuksia, ja se sopii melkein mihin vain.

Tuuleta, älä pese

Villa on luonnostaan rasvaista, jonka takia se sietää kosteutta hyvin paljon. Villakuitu on itsepuhdistuvaa eikä sitä suositella pestäväksi usein, koska hellävarainenkin pesu vie kuidun luonnollista rasvaa. Talvella, kovalla pakkasella villatekstiilit kannattaakin ripustaa tuulettumaan.

Villan pesu

Jos kuitenkin haluat pestä villatekstiilin, muista kaksi tärkeintä asiaa: käsinpesu ja käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta. Käsinpesussa upota tekstiili veteen ja nostele varovasti. Vältä liottamista ja hankaamista. Kokeile ensin, jos villatekstiilin saa puhdistettua pelkällä vedellä hellästi puristellen. Liuota ( esim.  ACLIMA WOOL SHAMPOO) pesuaine huolellisesti veteen. Liukenemattomat pesuainerakeet saattavat jättää tekstiiliin pysyvän jäljen. Pesuaineen voi myös ensin sekoittaa pieneen määrään lämmintä vettä, jonka sitten sekoittaa kylmään veteen. Puristele vesi pois tekstiilistä ja huuhtele vähintään 4 kertaa runsaassa vedessä. Villa koostuu proteiineista ja luonnollisista rasvoista, ja tavalliset pesuaineet voivat rikkoa kuitujen aminohappokoostumuksen ja pestä pois villan luonnollisen lanoliinin. 

Villan kuivaus pesun jälkeen

Poista ylimääräinen vesi pyyhkeellä. Rullaa tekstiili paksuun froteepyyhkeeseen. Älä väännä vettä pois. Muotoile seinätekstiili pesun jälkeen alkuperäiseen muotoon ja anna kuivua tasaisella alustalla vaakatasossa huoneenlämmössä. Älä laita liian lähelle patteria tai avotulta.

Villatekstiilin  sijoitus ja huoltaminen

Auringonvalo haalistaa villatekstiilejä. Valitse tekstiilien ripustuspaikka niin, että se on  suojattuna suoralta auringonvalolta. Näin villatuotteet voivat hengittää, mutta villaa himoitsevat hyönteiset ja koit pysyvät loitolla.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan seinävaatteisiini ja  muihin tuotteisiimme Kivitaskuun tai käy verkkokaupassani!

Kivitasku Muurame ky toimii Kivitaskun tunnelmallisessa pihapiirissä, jossa vieraillessasi pääset myös rapsuttelemaan suloisia lampaitamme ja katselemaan kanoja. Kuvassa työtilanakin toimiva hirsirakenteinen uniikki juhlatalo Villa. Villan kahvila on auki kesä-heinä-elokuussa keskiviikkoisin klo 14-17.00. 

Artesaani:
Mella Nousiainen
Kivitasku Muurame ky
Kivitaskuntie 48
40950 Muurame

Villa Kivitasku Käsityöpaja

 

Mella Nousiaisen taidetekstiilit

Materiaali: Kivitaskun suomenlampaan villa
Tekniikka: neulahuovutus ja vesihuovutus
Teemat: Suomen luonto – ja mytologia, Kalevala, Lappi

Tutustu taidetekstiileihin verkkokaupassa >

Näyttelyt:

       Oma näyttely Höyry- Galleriassa Korpilahden satamassa 3-28.2 2024 : Kalevalan voimanaiset

 • Kansainvälinen huopanäyttely ” Huopaa kotona” Kivipankki galleria , Jämsä 5.7 – 1.8 2021
 • Huopanäyttely ”Kolmiulotteisuus / Three- dimensionality” Kivipankki galleria, Jämsä 29.6. – 2.8.2020
 • Metsäluonnon puolesta -näyttely, Käsityöpaja Kivitaskun Villassa jatkuva
 • Huomisen huopaa -näyttely, Suomen huopayhdistys Filtin 20-vuotisjuhlanäyttely, Craft Corner Taitogalleria, Helsinki, 3.6.–31.7.2019
 • Huomisen huopaa -näyttely, Suomen Huopayhdistys Filtin 20-vuotisjuhlanäyttely, Suomen käsityön museo, Jyväskylä, 15.12.2018–5.5.2019
 • Auki–Kiinni -näyttely, Jämsän 13. huopakesän näyttely, 2011
 • Aurinkohuovat-näyttely, Jämsän 12. huopakesän näyttely, 2010
 • Kalevalan näkymätön maailma -näyttely, yhteisnäyttely nukketaiteilija
 • Minna Kokkisen kanssa, Verkaranta, Tampere, 2009
 • Huovan juurilla -näyttely, Jämsän huopakesän näyttely, 2009
 • Huovan mahdollisuudet -näyttely, Jämsän huopanäyttely, 2009
 • Huopajuhla-näyttely, Hämeenlinna, 2009
 • Metsänväen joulu -näyttely, yhteisnäyttely nukketaiteilija Minna Kokkisen kanssa, Suomen käsityön museo, Jyväskylä, 2008
 • Huopanäyttely, Verkaranta, Tampere, 2004
 • Jämsän 5. kansainvälinen huopanäyttely, 2003
 • Huovasta haltijaan -näyttely, Verkaranta Tampere, 2002
 • Satumaa-näyttely, Kenkävero, Mikkeli, 2000

Taidetekstiilejä:

 • Yksityiskodeissa
 • Oppilaitos Gradiassa, Jämsä
 • Osuuspankissa, Muurame
 • Lukkoilakodissa, Jämsä

Työkokemus:

 • Villa Kivitaskun luontopolkukävelyt lapsille (alk. vuodesta 2000)
 • Käsityöpaja Kivitaskun huovutuskurssit (alk. vuodesta 2010)
 • Lasten kuvataidekerhot Jyväskylässä 1990–1993 ja Muuramessa 1994–1998
 • Käsityöpaja Kivitasku (alk. vuodesta 1995)
 • Ammatti- ja taideaineiden lehtori (v. 1995–2017)
 • Taideopettaja, kuvaamataito (v. 1991–1995)
 • Lastentarhanopettaja (v. 1977–1990)

Koulutus:

 • Artesaani (v. 2012)
 • Taiteen maisteri FM (v. 1994)
 • Lastentarhanopettaja (v. 1976)

Tutustu Mella Nousiaisen taidetekstiileihin Käsityöpaja Kivitaskun verkkokaupassa >

Käsityöpaja Kivitasku

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.