Tutustu Kivitaskuun

Kivitasku on rauhallinen paikka erilaisiin kokouksiin, juhlatilaisuuksiin, yöpymisiin ja vapaa-ajanviettoon, ulkoiluun, saunomiseen ja metsäretkeilyyn. Pihapiirissä sinua tervehtivät lampaat, kanat, kissa ja lempeä vahtikoira Walma. Nousiaisten perheen taloprojektista on yli 30-vuoden aikana kasvanut avoimien ovien talo. Ystävät ja vieraat ovat kautta vuosien olleet tervetulleita nauttimaan yhdessäolosta soiton, laulun, huumorin ja syvällisten keskustelujen parissa Kivitaskun mäellä, suomalaisen metsä-ja järviluonnon keskellä. Suomalaisen hirsirakentamisen ikivanha perinne muotoutuu uudelleen Muuramen Kivitaskussa Kalevalan sekä itäisten ja läntisten mestarien inspiroimana. Karjalaisella lämmöllä rakennettu pihapiiri kutsuu tulijan syliinsä, toiseen aikaan, toiseen paikkaan, hetkeksi levähtämään maailman myrskyistä.

Hannu Nousiainen aloitti ystävien ja sukulaisten avustamana visionsa toteuttamisen vuonna 1986. Vuosien kuluessa on maiseman osaksi kasvanut ryhmä rakennuksia metsän ympäröimälle kukkulalle, pienen Kalajärven rannalle. Omasta metsästä kaadetuista raskaista haapatukeista on rakennettu savusauna järvelle viettävän kallion päälle, jopa 25 henkeä mahtuu samaan aikaan nauttimaan sen pehmeistä  löylyistä. Saunakiukaan ainutlaatuinen rakenne sallii lämmityksen ilman lauteitten nokeutumista. Sen pehmeitä löylyjä jää kylpijä muistelemaan vielä pitkään, keraamiset kiuaskivet ovat vain osa saunan salaisuutta.

Kivitaskun emäntä Mella on saanut Villasta sointuisat puitteet taidekäsitöiden luomiseen ja esittelyyn. Itse värjätystä  ja työstetystä omien lampaiden villasta syntyy huovutettuja seinätekstiilejä ja erilaisia suomalaisen mytologian haltioita ja taruolentoja. Jokainen taruolento on yksilö, joka katselee maailmaa omilla iloisilla, joskus surullisillakin silmillään. Villan omaperäinen takka kertoo suomalaisen mytologian tarinaa, jota sen ääressä istuva vierailija alkaa ehkä hiljalleen aavistella.

Pihapiirin puuverstas on huolella rakennettu vaativaan tarkoitukseensa. Rakennusten yksityiskohtien ja verstaan tuotteiden työstämisessä ovat olennaisesti mukana perheen pojat, Sampo ja Juho.  Sampon Puun Syy/Kivitasku on erikoistunut korkealaatuiseen puun työstämiseen, muotoiluun ja uusien tuotteiden innovatiiviseen kehittelyyn. Artesaani Sampo Nousiainen tekee massiivipuusta pääasiassa huonekaluja ja valaisimia.

Vastuullisuus Kivitaskussa: Ekologisuus ja kestävä kehitys luontevana osana Kivitaskun historiaa  ja tulevaisuutta

Kivitaskun yli 23 vuotisen historian aikana luonnonmukaisuus ja ekologiset arvot ovat olleet kantavana ajatuksena Hannu Nousiaisen suunnittelemassa  Kivitaskun kareliaanisessa miljöössä. Talojen rakentamisessa on käytetty luonnonmateriaaleja, pääasiassa puuta ja kiveä lähiympäristöstä. Kestävän kehityksen periaatteet toteutuvat mm päätalomme ulkoseinän kierrätysmateriaaleissa; purkutiilet ovat peräisin Jyväskylän  vanhasta Konservatoriosta ja Voionmaan mukulakatukivistä.  Kivilouhimon louhintamereiaalia olemme hyödyntäneet monissa rakennuksissamme. Puumateriaalit ovat peräisin omasta metsästä ja Ahosen sahalta Muuramesta. Kaikessa rakentamisessamme olemme kunnioittaneet kädentyötä: esimerkiksi Villan seinät on käsin piilutettu, samoin hirsiseinien kulmien salvokset ovat yksilöllisesti käsityönä veistetty. Kädentyön aistii jokaisessa rakennuksessa. Myös miljöö metsässä laiduntavine lampaineen ja pihapiirin kanoineen on idyllisen luonnonmukainen.

Lämmöntuotanto hoituu Kivitaskussa maalämmöllä ja ekosähköllä, samoin varaavilla takoilla. Majoituspalveluissa ja ruokapalveluissa tulee myös hyvin esille Kivitaskun ekologiset käytännöt. Ruokahävikkiä ei juuri tule, koska kanat ja lampaat huolehtivat tehokkaasti ylijääneestä ruoasta. Laitamme loput ruokahävikit kätevästi kompostiin ja saamme näin hyvää multaa hyötykasveillemme.  Pihapuutarhan lannoitteet tulevat myös omasta takaa kanoista ja lampaista. Käytämme myös omaa pohjavesiporakaivoa saunomisessa kylpytarpeisiin.

Myös Kivitaskun kotimaiset, uniikit käsityötuotteet ovat ekologisia ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettuja. Pääraaka-aineet tuotteissa ovat puu ja villa.

Mella Nousiaisen tuotteet on valmistettu pääosin Kivitaskun lampaiden villasta käsin värjäten.  Lisäksi käytämme kotimaisten villanvalmistajien ( Felt Faction ja Koskenpään huopatehdas) tuotteita sekä kirpputorien luonnonmukaisia kierrätysmateriaaleja. Seinätekstiilit, haltia-, koti-, talli- ja saunatontut ovat syntyneet Suomen luonnon, Kalevalan ja kansanperinteen tarinoiden innoittamina.  Ne ovat uniikkeja muodoltaan ja väreiltään. Joidenkin tonttujen asusteet on tehty  vanhoista, pestyistä ja värjätyistä jokamiehenlakanakankaista sekä käytetyistä pellavaliinoista ja pyyhkeistä. Tuotteet ovat koinsuojattuja, ne ovat kestäviä ja laadukkaista luonnonmateriaaleista yksilöllisesti käsityönä tehtyjä. Siten tonttujen luonnonmateriaalit mahdollistavat ekologisen kierrätyksen niiden elinkaaren loppupäässä.

Toivotamme kaikki tervetulleeksi Kivitaskuun, suomalaisten kädentaitojen ja uusien visioiden kohtaamispaikkaan!